16 nov EEN KENNISMAKING MET HET ISLAMITISCH FINANCIEREN

EEN KENNISMAKING

De meeste mensen hebben ooit wel eens iets gehoord, gezien of gelezen over islamitisch financieren. Bij het horen van de term islamitisch financieren denkt men al gauw aan het verbod op rente en aan het kopen van een eigen woning. Maar het islamitisch financieren is veel breder.
De komende weken zal ik aan de hand van een aantal blogs de mensen kennis laten maken met dit onderwerp. Het doel hiervan is het bewustzijn te vergroten en de discussie over het islamitisch financieren aan te wakkeren.

DE BRONNEN VAN HET ISLAMITISCH FINANCIEREN

Zoals de term islamitisch financieren al doet vermoeden bestaat er een sterke link met de Islam. Sterker nog, islamitisch financieren is in feite niets anders dan de wetten en richtlijnen van het islamitische transactierecht. Het islamitische transactie recht valt weer onder een grotere categorie: Fiqh Al Muamalat. Ter verduidelijking, het islamitisch recht is verdeeld in twee categorieën:
• Fiqh Al Ibadaat. Deze categorie omvat alle regelgeving betreffende het verrichten van de Ibadah zoals het gebed, Zakat en Hadj. Maar ook het offerfeest wordt bijvoorbeeld hierin behandeld. Samenvattend, alles wat met aanbidding te maken heeft en dus tussen jou en Allah is wordt hier behandeld. Al het overige wordt in de volgende categorie besproken.

• Fiqh Al Muamalat. Hierin kun je onder andere het islamitische familierecht, erfrecht en transactierecht vinden. Binnen het transactierecht worden zaken als koop en verkoop, rente, huur, leningen, Mudaraba, Musharaka en andere zaken geregeld.

Samenvattend, dit betekent dat islamitisch financieren dezelfde bronnen heeft als het islamitisch recht. De belangrijkste bronnen zijn dan ook:
• De Koran
• De Soenna
• De Ijma (consensus)
• De Qiyas (analogie)
Daarnaast zijn er ook andere bronnen die wat minder vaak gebruikt worden en die niet door alle islamitische rechtsscholen worden aanvaard. Voorbeelden hiervan zijn maslaha (algemeen nut en welzijn) en de urf (gewoonte die niet in strijd is met de islamitische regelgeving).

ISLAMITISCH FINANCIEREN IN NEDERLAND

Islamitisch financieren kent zijn oorsprong in de islamitische wereld, maar is inmiddels ook te vinden in vele Westerse landen. Dit komt onder andere door de vraag van moslims in deze landen die een woning willen kopen of een onderneming willen starten, en daarbij geen gebruik willen maken van de conventionele renteproducten. Maar ook de behoefte aan kapitaal vanuit landen als Luxemburg en Zwitserland heeft ervoor gezorgd dat het islamitisch financieren in het Westen te vinden is.
Westerse landen waar het islamitisch financieren al bestaat zijn:
• De Verenigde Staten
• Canada
• Groot-Brittannië
• Australië
• Rusland
• Luxemburg
• Zwitserland
• Duitsland
In Nederland is er tot op heden geen mogelijkheid voor consumenten om gebruik te maken van islamitisch financieren. Na de opening deze zomer van de Duitse islamitische bank, KT Bank AG, is het voor consumenten mogelijk om een spaar- en betaalrekening te openen. Een onderneming starten of een woning kopen zonder rente is helaas nog niet mogelijk.
Dit betekent niet dat islamitisch financieren niet te introduceren is. De moslimgemeenschap zal zich echter moeten inzetten om dit te realiseren. ORFD doet al een aantal jaren haar best om een oplossing voor de gemeenschap te vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie